Logo

RoboCup at FIIT'08

Regionálny turnaj v simulovanom robotickom futbale v Bratislave

RoboCup
Úvod
Turnaj
História
Odkazy
Kontakt
English

Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa ...

Pedagógovia a študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) sa už niekoľko rokov venujú simulovanému robotickému futbalu v rámci projektu RoboCup. Hlavným cieľom je rozvíjať umelú inteligenciu a informatiku, predovšetkým naše znalosti z oblasti multiagentových systémov.

Nemenej podstatný je tiež prínos z pohľadu pedagogického procesu. Študenti sa s robotickým futbalom stretnú na predmetoch Umelá inteligencia a Tímový projekt, ale aj inde. Študenti sú postavení pred zaujímavý problém, ktorého riešenie vyžaduje tvorivý prístup, rovnako ako využitie moderných postupov umelej inteligencie. Jednotlivé tímy študentov majú možnosť priamo porovnať výsledky svojho snaženia na turnaji, čo podporuje súťaživý prístup a povzbudzuje k vyšším výkonom.

Na našej fakulte sa každoročne koná turnaj v simulovanom robotickom futbale. Účelom je predovšetkým porovnať jednotlivých hráčov. Prezentácie jednotlivých hráčov zároveň poskytujú možnosť dozvedieť sa viac o inovatívnych myšlienkach, použitých postupoch a algoritmoch.

Víťazstvo na turnaji sa zdá byť hlavným "viditeľným" cieľom, avšak najdôležitejšia je snaha neustále posúvať hranice našeho poznania dopredu. Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.